Uzayda Mucize Yaratan NASA’nın dahi mühendisi Ed Smylie öldü! Apollo 13 astronotlarını kurtaran zekaydı

NASA Mühendisi Ed Smylie, Apollo 13 Astronotlarını Kurtaran Dahi

1970 yılında Apollo 13’ün yaşadığı patlama sonrasında üç astronotun hayatta kalmasını sağlayan hava filtresini tasarlayan NASA mühendisi Ed Smylie, 21 Nisan’da 95 yaşında hayata veda etti. Tennessee’deki bir huzurevinde yaşamını yitiren Smylie, oğlu Steve Smylie tarafından demans hastalığı komplikasyonları nedeniyle kaybedildi.

Uzayda Mucize Yaratan Ed Smylie

Olayın Özeti:

NTV’nin aktardığı bilgilere göre, 1970 yılında Apollo 13 astronotları, uzay araçlarındaki bir patlama sonucunda hayatları tehlikeye girdi. Ed Smylie ve NASA mühendisleri, astronotları kurtaran acil bir hava filtresi tasarlayarak tarihe geçtiler.

NASA astronotu uzayda: Hoş geldin Kim!

95 Yaşında Vedat Eden Ed Smylie

Smylie, 21 Nisan’da Tennessee’deki bakımevinde 95 yaşında yaşama veda etti. Demans hastalığına bağlı komplikasyonlarla karşılaşan Smylie’nin ölümü, oğlu Steve Smylie tarafından duyuruldu.

Ay Görevi İptal Edildi

Apollo 13, 11 Nisan 1970’te Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. Mürettebat, Ay’a inmek üzere olan üçüncü Apollo ekibi olacaktı. Ancak görevleri ikinci gününde oksijen tankında yaşanan patlama nedeniyle felakete dönüştü. Komuta modülü hasar gördü ve mürettebat Ay modülüne sığındı. Bu durum, Ay’a iniş planını iptal etti.

Mürettebatı Kurtarma Operasyonu

Üç astronotun Dünya’ya dönmesi için yeterli oksijen bulunmaktaydı. Ancak Ay modülünün ekipmanı, sadece iki kişinin karbondioksitini filtreleme kapasitesine sahipti. Daha fazla filtreleme imkanı olmadan, mürettebatın hayatta kalması imkansızdı.

Uzayda mahsur kalan astronotlar nihayet dünyaya döndü! Sedyeyle taşındılar.

Kurtarma Operasyonu ve Güvenli Dönüş

Smylie, Associated Press’e yaptığı açıklamada, olayı duyduğunda evde televizyon izlediğini ve hemen Houston’daki Uzay Aracı Merkezi’ne gittiğini aktardı. Hızla bir kurtarma planı geliştiren Smylie ve ekibi, mürettebatı başarıyla kurtardı. 17 Nisan’da Güney Pasifik’e emniyetli bir şekilde iniş yapan astronotlar, tehlikelerden kurtuldu.

Mütevazi Dahi Ed Smylie

Smylie, NASA’nın kayıtlarında, astronotları kurtaran sisteme yönelik övgüleri reddederek, “Üniversitede ikinci sınıf bir makine mühendisliği öğrencisi bile bunu yapabilirdi” şeklinde konuştu.

Astronotlara taze gıda! Sıfır yerçekimi sistemlerinde sebze yetiştirme.

Related Posts

Kene bir can daha aldı: 5 çocuk annesini hayatını kaybetti

Çankırı’nın Bayramören ilçesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi altına alınan 5 çocuk annesi 42 yaşındaki Fidan Çeküç, yaşamını yitirdi.

CHP’den, Erdoğan’ın ’10 depo’ açıklamasına tepki: ‘Depo doluyor ama mutfak boş!’

CHP’li Aşkın Genç, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Asgari ücret alan bir vatandaşımız arabasının deposunu ayda on kez doldurabiliyor” ifadelerine tepki gözterdi.

İltica başvuruları azaldı, Avusturya nefes aldı

Avusturya İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan son raporlar, ülkedeki iltica istatistiklerinde önemli bir düşüş yaşandığını gözler önüne seriyor. Bu durum, hem iltica başvurusu sayılarında hem de temel bakıma muhtaç insan sayısında belirgin bir …

Kardiyologlar ‘tahliye’, KBB’ciler ‘gerekmez’ dedi

Beş aydır hükümeti devirmeye yardım suçlamasıyla tutuklu bulunan menajer Ayşe Barım, geçtiğimiz günlerde yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle hücresinde baygın bulundu. Barım için kalp uzmanları “cezaevinde kalamaz”, kulak burun boğazcılar “kalabilir” diyor.

Avcılar’da AYT öncesi ‘Geç kalan var mı’ kontrolü

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) saat 10.15’te başladı. Avcılar’da okuldaki sınav görevlileri binanın önünde defalarca duyuru yaptı. Görevliler sınava yetişmeye çalışan aday olup olmadığını kontrol ettikten sonra okul kapısını kapattı.

ABD’nin İran’a saldırısında kullanıldı! İşte B-2 bombardıman uçağının özellikleri

ABD Başkanı Donald Trump, İran’da Fordo, Natanz ve İsfahan olmak üzere üç nükleer tesise hava saldırısı düzenlediklerini belirtti. Trump, İran’a saldırıda B-2 ağır bombardıman uçaklarının kullanıldığını vurguladı. Saldırı sonrası gözler B-2 bombardıman uçağının özelliklerine çevrildi. Dört motorlu B-2, nükleer veya konvansiyonel silahlarla donatılabiliyor, 40 bin poundluk yük kapasitesine ve havada yakıt ikmali ile sınırsız menzile sahip olduğu biliniyor.