TOGG’a üretim yapıyordu…22 yıllık dev fabrika iflasın eşiğinde!

ROBO Otomotiv Konkordato İlan Etti

19 Mayıs 2024 – Otomotiv sektöründe endüstriyel otomasyon hizmetleri sunan ROBO Otomotiv, ekonomik zorluklar nedeniyle konkordato ilan etti. Gölcük’te bulunan ve TOGG, Tübitak, Bilişim Vadisi gibi önemli markalara ar-ge desteği sağlayan şirket, Kocaeli 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, 9 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla firmaya üç aylık geçici mühlet kararı verdi ve Ali Karakaş, Barış Küçük ve Hafiz Coşkun’u geçici konkordato komiserleri olarak atadı.

ROBO Otomotiv Hakkında

2002 yılında bir grup Elektrik-Elektronik Mühendisi tarafından kurulan ROBO Otomotiv, 2006 yılında resmi olarak faaliyetlerine başladı. Şirket, başta otomotiv sektörü olmak üzere birçok alanda endüstriyel otomasyon çözümleri sunuyor. TOGG’un gövde üretim hattının robotik sistemlerinden Osmangazi Köprüsü’nün portal sistemine, Arçelik ve BSH’nin üretim hatlarına kadar birçok büyük projede yer aldı.

Ekonomik Zorluklar ve Konkordato Kararı

ROBO Otomotiv, ekonomik zorluklar nedeniyle Kocaeli 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne konkordato başvurusu yaptı. Mahkeme, firmaya üç aylık geçici mühlet tanıdı ve geçici konkordato komiserleri atadı. Mahkeme, borçlunun mal varlığı üzerinde tasarruf yetkisinin sınırlandırılması ve belirli işlemlerin mahkeme iznine tabi tutulmasına karar verdi.

Mahkemenin Kararları

Mahkeme, geçici mühlet kararı ile birlikte şu tedbirleri aldı:

Borçlunun, mahkemenin izni dışında rehin tesisi, kefil olma, taşınmaz ve işletmenin devri gibi işlemler yapmasının yasaklanması.

Geçici mühlet süresince borçlu aleyhine takip yapılmaması ve evvelce başlamış takiplerin durdurulması.

Borçlunun mal varlığı üzerinde üçüncü kişilere devir ve temlikin önlenmesi.

Bankalar nezdindeki hesaplar üzerindeki blokajların engellenmesi.

Borçlunun geçici mühlet tarihinden önce keşide ettiği çeklerin karşılıksız olduğuna dair işlem yapılmaması.

Gelecek Durumlar ve İflas Uyarısı

Mahkeme, davacıların hükümlere veya komiserlerin ihtarlarına aykırı davranmaları halinde, borçlunun mal varlığı üzerinde tasarruf yetkisinin kaldırılabileceği veya konkordato talebinin reddedilerek iflaslarına karar verilebileceği uyarısında bulundu.

Uluslararası Faaliyetler

ROBO Otomotiv, Kocaeli’deki ana faaliyetlerinin yanı sıra, İngiltere, Almanya ve Romanya’da da faaliyet gösteren şirketlere sahiptir. Ancak, şirketin yaşadığı ekonomik zorluklar, tüm operasyonlarını etkiliyor.

Bu gelişmeler, yerli otomotiv ve endüstriyel otomasyon sektöründe önemli bir şok etkisi yaratırken, ROBO Otomotiv’in konkordato süreci, şirketin mali yapılandırma ve yeniden yapılanma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir