Ekonomi yönetiminin planı KKM’yi kademeli olarak bitirmek, ve KKM mudilerini TL mevduatına yöneltmek. KKM mudisinin derdi ise faiz ve enflasyon. Ekonomistlere göre, şu anda dövize endeksli bir faizle yatırımını değerlendiren KKM mudileri, bankalardan gelecek tekliflere sıcak bakmıyor, çünkü verilecek faizin enflasyon karşısında eriyeceğinden endişe ediyor. Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, yatırımlarını döviz ve altında değerlendirmek isteyen KKM mudilerinin ENAG’ın enflasyon verilerine göre bir faize sıcak bakabileceklerini ancak bankaların faizin tepe noktası konusunda bir öngörüde bulunamadıklarını belirtti, iktidarın orta vadeli planının da sorunları çözmeyeceğine dikkat çekti.
Şeref Oğuz’un “Faiz nerede zirve yapar?” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
“Mevcut yapıda KKM’nin misal 3 aylık getirisi yüzde 35-40’a varıyor. Yıllığa vursan basit faizle yüzde 160’ları buluyor. Üstelik kur arttıkça sistem sana çalışıyor ve taş atıp kolun yorulmuyor. Böylesi bir konfor içindeki mudiye diyorsun ki; ‘Liraya dön, boynunu enflasyon giyotinin altına koy.’ Peki, sebep?
Bankalara ‘KKM’cilerinizi liraya dönmeye ikna edin’ dayatmasının püf noktası da burada… Banka; öyle bir teklif sunmalı ki bu getiri konforunu kaybetmesin ve TL mevduatına dönsün. Bunun da yolu, ona enflasyon üzerinde faiz vermektir. Fakat meçhul olan, enflasyon ne kadar yüksek olduğudur.
İKİ SORU İKİ CEVAP
Sahi, negatif reel faizden çıkmak için hangi faiz oranı önerilebilir?
Aslında TÜİK’e kimse inanmıyor ve konuştuğum KKM’cilerin adeta ortak kanısı; ‘ENAG artı 5 puana geçerim’ şeklinde. İyi de şu anda yüzde 40 civarında seyreden mevduat faizleri, bu beklentiyle yüzde 109’dan 5 puan fazlasına yüzde 114 mü olacak? İmkânsız gibi görünüyor değil mi? Kayıp Yıllar 90’ları yaşamış biri olarak bildiğim şudur; ‘burası Türkiye, imkânsız diye bir şey yoktur, olmaz olmaz deme, olmaz olmaz.’
Yarın PPK ne kadar faiz arttırır?
Malum kutsal Perşembe geliyor ve Merkez Bankası Para Kredi Kurulu, yeni faiz oranını açıklayacak. Tahminler 250 baz puan şeklinde, kısacası politika faizi, olsa olsa yüzde 20 olur. İyi de az önce faizin gideceği zirvelerin yanında yüzde 20’nin esamesi okunur mu? Okunmaz elbette… Bu yüzden piyasa, TCMB’nin faizini ciddiye dahi almıyor ve yok hükmünde, teknik bir detay olarak algılıyor.
OVP GELECEK DERTLER BİTECEK Mİ?
Ne gezer? Şu anda topluma kurtarıcı gibi sunulan ve teknik ekibin yoğunlaştığı Orta Vadeli Programın en büyük çelişkisi; Eylül’ün ilk haftasında yani seçimden 7 ay önce yayınlanacak olmasıdır. Bu program, 3 yıllık hedefleri içerecek ancak hedeften ziyade temenni barındıracak.
Örneğin büyüme için dilini korkak alıştırmayacak, yüksek oran gösterecek. Enflasyon için yüreğinden geçeni söyleyecek, yüzde 5 demese bile tek hane filan diyecek. Yatırım, istihdam, ihracat için de bol keseden temennalar barındıracak.
Acaba OVP’yi dinleyenler faizin nerede zirve yapacağı konusunda tutarlı ve güvenilir bir mesaj alabilecek mi? Sanmıyorum. Zira çıkıp ‘faizin zirvesi, enflasyonun nerede zirve yapacağına bağlıdır ve bunun üzerinde gerçekleşecektir’ diyecek halleri yok.
Olacağı şudur; bu programa büyük emeği geçen Cevdet Yılmaz, büyük ihtimalle 31 Mart 2023 yerel seçimler ardından, oturup OVP’nin düzeltilmişini de hazırlayacak. Bir bakıma seçim ekonomisi kokacağı anlaşılan programı revize edecek. Yine de gerçekçi olsa da uyulmayacaksa, unutun gitsin…” (HABER MERKEZİ)