Rus bilimci: İnsanlar zekalarını geliştirmektense vücut geliştirmeye daha istekli

Rus Bilim İnsanı: Hafızayı Geliştirmek Mümkün

Rus bilim insanı Piradov, hafızanın beyin için en önemli özelliklerden biri olduğunu vurgulayarak, bellek kapasitesinin artırılmasının insanlık ve medeniyet için büyük fırsatlar sunduğunu belirtti. Özellikle hızlı mezuniyet, yabancı dil öğrenme, zor becerileri kazanma gibi konularda genişlemiş belleğin önemine dikkat çeken Piradov, insanların zekalarını geliştirmek yerine vücut geliştirmeye daha fazla ilgi gösterdiğini ifade etti.

Piradov’un değindiği Norveçli araştırmaya göre, 1930 ile 1980 yılları arasında doğan bireylerin IQ puanlarının sonraki yıllarda doğanlardan ortalama 20 puan daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Bu durumun, bilimsel ve teknolojik ilerlemenin yaşam konforunu artırmasının, insanların zekasını nasıl etkilediğini gösterdiğini belirtti.

Geçmişte çocukların kolaylıkla iki basamaklı sayıları çarpabildiklerini ancak günümüzde telefon numaralarını dahi zor hatırladıklarını ifade eden Piradov, insan hafızasının sınırsız olduğunu ancak genişletilmiş ve eğitilmiş hafızaya sahip kişilerin, on binlerce ondalık basamağı hatırlayabilen Savant sendromlu bireyler gibi olamayacaklarını belirtti.

Piradov’un açıklamalarına göre, beynin belirli bir bölgesine yapılan navigasyonel transkraniyal manyetik stimülasyon seansının, çalışma belleğinin hacmini %20-25 oranında artırabildiği ancak bu etkinin ne kadar süreceğinin henüz net olmadığı ifade edildi. Sonuç olarak Piradov, beyinin dünyadaki en ilginç araştırma konularından biri olduğunu düşündüğünü belirterek, nöroloji biliminin de önemine değindi.

Related Posts

Nazife Tuncel Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etti

Manisa’nın Akhisar ilçesinde faaliyet gösteren Zirvens Spor Kulübü sporcusu Nazife Tuncel, 22 Haziran Pazar günü Sakarya’da düzenlenen Eliminatör Dünya Şampiyonası’nda milli takım formasıyla Türkiye’yi temsil etti.

İtalyanlar Türk robotuna hayran kaldı! Tarımda devrim getirecek

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) öğrencileri, tarım alanlarında zararlıları ve yabancı otları ayırt ederek noktasal ilaçlama yapabilen otonom bir robot geliştirdi. Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Hüseyin Çelen’in …

Pebble ruhu geri geliyor: Eski modellere model dokunuşlar

Core Devices’in kurucusu Eric Migicovsky, geliştirdiği yeni mobil uygulamanın sadece Core 2 Duo için değil, eski Pebble saatler için de çalışacağını açıkladı. Bu gelişme, yıllar önce piyasadan çekilen Pebble Time ve Pebble 2 modellerini yeniden …

Güneş’in güney kutbu ilk kez görüntülendi

Solar Orbiter uzay aracı, Güneş’in keşfedilmemiş güney kutbunu ilk defa gözler önüne serdi. Avrupa Uzay Ajansı ESA ve NASA’nın ortak yürüttüğü bu çığır açan görev, Güneş’in manyetik alanının 11 yılda bir nasıl tersine döndüğünü anlamak için kritik …

Evrendeki en güçlü patlama keşfedildi

Evrenin dört bir yanında devasa gök cisimleri akılalmaz miktarda enerji salıyor. Yıldızlar nükleer füzyon reaktörleri gibi yanarken, kuasarlar Samanyolu’nun binlerce katı parlaklık yayıyor; asteroitler gezegenlere çarpıyor. Ancak Hawaiʻi Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden (IfA) gökbilimcilerin keşfettiği yeni bir kozmik olay türü, bu olayların hepsini geride bırakıyor. 4 Haziran’da Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, evrendeki en enerjik patlamalar artık “aşırı nükleer geçişler” (extreme nuclear transients – ENT) olarak sınıflandırılmalı.

Türkiye Tekerlekli Paten Eleme Yarışması tamamlandı: Rekor kırıldı

Kaykay Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Tekerlekli Paten Eleme Yarışması, Karaman’da gerçekleştirildi. Organizasyonda 19 ilden 208’i erkek toplam 397 sporcu mücadele etti.