Orada başlayan orada emekli oluyordu: Otomotiv devinde binlerce kişi işten çıkarılacak

Ford Fabrikasında Çalışanlar Endişeli: İşten Çıkarmalar Kapıda

Almanya’nın Köln kentinde bulunan Ford fabrikasında endişe dolu günler yaşanıyor. Fabrikanın 100 yıllık tarihinde ilk defa resmi sendika grevi gerçekleşti ve işçiler geleceklerinden endişe duyuyorlar.

14 Mayıs’ta gerçekleşen 24 saatlik grevde, fabrikanın 11.500 çalışanının 10.000’den fazlası grevde yer aldı. Ford yönetimi, 2027 yılına kadar Köln’deki 2.900 işçiyi işten çıkarmayı planlıyor.

Üretim geliştirme mühendisi Ahmet Çözmez, ailesinin Ford fabrikasıyla olan uzun tarihini anlatarak, “Artık eskisi gibi güvende değiliz, endişeliyiz” diyor.

Güven Duygusu Sarsıldı

Ford Köln fabrikasında çalışanlar arasında Türk işçilerin önemli bir yeri var. Aile boyu Ford’da çalışmış olan Ahmet Çözmez’e göre, işten çıkarmalar ve grev, fabrikada uzun süredir hissedilen güven duygusunu sarsmış durumda.

Çözmez ailesi, Ford fabrikasının uzun yıllar boyunca sağladığı güvence düşüncesine alışmış ancak şimdi gelecekleri belirsiz.

Yatırım Henüz Karşılık Bulmadı

Köln’de üretilen elektrikli modeller beklenen ilgiyi görmezken, yapılan iki milyarlık yatırım henüz olumlu sonuçlar vermedi. IG Metall sendikası, işten çıkarmaları durdurmak için mücadele ediyor ancak sonuçlar Ford’un ABD merkezli yönetimiyle yapılacak görüşmelerden bağımsız değil.

Ekonomistler, Almanya’daki krizin sadece otomotiv sektörünü değil, küresel pazarı da olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuyorlar. İşçiler ve sendika ise belirsizliklere rağmen mücadeleden vazgeçmiyor.

Fabrikanın Tarihindeki İlk Resmi Grev Gerçekleşti

Almanya’nın Köln kentindeki Ford fabrikasında gerçekleşen 14 Mayıs 2025 tarihli 24 saatlik grev, fabrikanın 100 yıllık tarihinde yapılan ilk resmi grev olarak kayıtlara geçti. Grev, sadece Köln’deki işçilerin değil, Almanya genelindeki IG Metall sendikası üyelerinin desteğiyle gerçekleşti.

Grev, Ford’un 2027 sonuna kadar planladığı 2.900 işçi çıkarma kararına karşı bir duruş sergiledi ve istihdam güvencesini korumayı hedefledi.

Ford Neden Bu Duruma Geldi?

Ford fabrikasındaki durum, Almanya’daki otomotiv sektörünün genel sorunlarını yansıtıyor. Elektrikli araçlara geçişte yaşanan gecikme, satışlardaki düşüş ve küresel ekonomik etkenler, Ford’un Avrupa’daki geleceğini tehdit ediyor.

Üretim zincirinde yaşanan karmaşa ise Ford’un sadece yerel değil, küresel olarak da zayıflamasına neden olabilir.

Related Posts

Bakan Ersoy açıkladı! Türkiye’nin dünya turizminde gücü tescillendi

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UN Tourism) yayımladığı Mayıs 2025 Dünya Turizm Barometresi’ne göre Türkiye, 2024 yılında 56,7 milyon yabancı ziyaretçiyle, dünyada en çok turist çeken ülkeler sıralamasında İtalya’yı geçerek 5. sıradan 4. sıraya yükseldi. Türkiye 2024 yılını toplamda 62.3 milyon ziyaretçiyle kapatmış oldu.

Küresel ekonomideki kırılganlıklar büyüme beklentilerini aşağı çekiyor

Dünya Bankası Başekonomist Yardımcısı ve Beklentiler Grubu Direktörü Ayhan Köse, küresel ekonomideki kırılganlıklar nedeniyle büyüme tahminlerini düşürdüklerini belirterek, kısa vadede fiyat istikrarı, mali disiplin, bütçe açıklarının azaltılması ve borç sorununun kontrol altına alınmasının, orta ve uzun vadede ise yapısal reformlar, beşeri sermaye ile verimliliğin artırılması ve iş ortamının iyileştirilmesinin gerektiğini ifade etti.

Faiz sabit kaldı mevduat yarışı kızıştı: 5 milyon TL’ye 1 ayda 190 bin TL kazanç!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Haziran’da gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit bıraktı. Kurul ayrıca, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 49, borçlanma faiz oranını ise …

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,11 değer kazanarak 9.203,37 puandan tamamladı.

Brent petrolün varili 75,25 dolardan işlem görüyor

İsrail-İran arasındaki savaşın başlaması ile birlikte Brent Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar sürüyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 75,25 dolar oldu.

İran-İsrail çatışması gölgesinde Merkez Bankası kararı: Savaştaki ülkelerde faiz ne durumda?

İran-İsrail çatışması gölgesinde açıklanan TCMB faiz kararı belli oldu. Türkiye’nin yüksek faiz politikası sürerken sıcak çatışma yaşayan ülkelerin çok daha düşük faiz oranları uygulaması ekonomi çevrelerinde şaşkınlık yarattı. Jeopolitik risklerin arttığı dönemde merkez bankası enflasyon beklentilerindeki bozulma sinyallerine karşı temkinli duruşunu koruyor.