Moğolistan büyümesi ilk çeyreğinde vites düşürdü

Moğolistan Ekonomisi 2025 İlk Çeyrekte %2,4 Büyüdü

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Moğolistan ekonomisi 2025 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %2,4 büyüdü. Ancak, bu büyüme oranı 2024’ün son çeyreğinde kaydedilen %4,9’luk büyümenin oldukça altında kaldı ve 2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana en düşük büyüme seviyesini işaret etti.

Ekonomik Durum ve Endişeler

Ulaştırma sektöründe %1,2, toptan ve perakende ticaret sektöründe %0,6 daralma yaşanırken inşaat sektörü neredeyse sabit kalarak büyüme kaydetmedi. Bu durum, ülke ekonomisinde ivme kaybının yaşandığının bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Hong Kong ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Pozitif Gelişmeler

Bununla birlikte tarım sektörü %1,0 büyürken imalat sanayinde %0,4, hizmetler sektöründe ise %1,2 artış yaşandı. Bu sektörlerdeki büyüme, ekonomide tam bir durgunluğa işaret etmediğini göstermekle birlikte, genel büyümeye sınırlı bir etki sağladı.

Kazakistan sanayisi ivme kaybetti

Moğolistan Ekonomik Görünümü

Moğolistan’ın ekonomik performansı, büyük ölçüde dış ticaret ve yatırımlara bağlı olarak şekillenmektedir. Ülke, zengin doğal kaynakları ve madencilik potansiyeli ile büyüme fırsatları sunarken iç talepteki yavaşlama ve bazı sektörlerde yaşanan küçülme ekonomik görünümü olumsuz etkilemektedir. Uzmanlar, özellikle ulaştırma ve ticaret sektörlerindeki daralmanın küresel ekonomik koşullarla bağlantılı olduğunu vurgulamaktadır.

Ekonomiyi canlandırmak için Moğolistan’da yapısal reformlar ve yatırımların önemli olduğu belirtilmektedir. Hükümetin ilerleyen dönemde ekonomi politikalarını bu doğrultuda şekillendirmesi beklenmektedir.

Related Posts

Bakan Ersoy açıkladı! Türkiye’nin dünya turizminde gücü tescillendi

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UN Tourism) yayımladığı Mayıs 2025 Dünya Turizm Barometresi’ne göre Türkiye, 2024 yılında 56,7 milyon yabancı ziyaretçiyle, dünyada en çok turist çeken ülkeler sıralamasında İtalya’yı geçerek 5. sıradan 4. sıraya yükseldi. Türkiye 2024 yılını toplamda 62.3 milyon ziyaretçiyle kapatmış oldu.

Küresel ekonomideki kırılganlıklar büyüme beklentilerini aşağı çekiyor

Dünya Bankası Başekonomist Yardımcısı ve Beklentiler Grubu Direktörü Ayhan Köse, küresel ekonomideki kırılganlıklar nedeniyle büyüme tahminlerini düşürdüklerini belirterek, kısa vadede fiyat istikrarı, mali disiplin, bütçe açıklarının azaltılması ve borç sorununun kontrol altına alınmasının, orta ve uzun vadede ise yapısal reformlar, beşeri sermaye ile verimliliğin artırılması ve iş ortamının iyileştirilmesinin gerektiğini ifade etti.

Faiz sabit kaldı mevduat yarışı kızıştı: 5 milyon TL’ye 1 ayda 190 bin TL kazanç!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Haziran’da gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit bıraktı. Kurul ayrıca, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 49, borçlanma faiz oranını ise …

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,11 değer kazanarak 9.203,37 puandan tamamladı.

Brent petrolün varili 75,25 dolardan işlem görüyor

İsrail-İran arasındaki savaşın başlaması ile birlikte Brent Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar sürüyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 75,25 dolar oldu.

İran-İsrail çatışması gölgesinde Merkez Bankası kararı: Savaştaki ülkelerde faiz ne durumda?

İran-İsrail çatışması gölgesinde açıklanan TCMB faiz kararı belli oldu. Türkiye’nin yüksek faiz politikası sürerken sıcak çatışma yaşayan ülkelerin çok daha düşük faiz oranları uygulaması ekonomi çevrelerinde şaşkınlık yarattı. Jeopolitik risklerin arttığı dönemde merkez bankası enflasyon beklentilerindeki bozulma sinyallerine karşı temkinli duruşunu koruyor.