İran-İsrail çatışması gölgesinde Merkez Bankası kararı: Savaştaki ülkelerde faiz ne durumda?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), beklenen toplantısında politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit bıraktı. Gecelik borçlanma faizi de yüzde 44,5’te değişmeden korundu.

13 Haziran’da başlayan İran-İsrail çatışmasının ardından gözler, TCMB’nin faiz kararına çevrildi. Ekonomi çevrelerine göre, jeopolitik gelişmelerin etkisiyle Merkez Bankası’nın faiz oranını sabit tutması bekleniyordu.

‘JEOPOLİTİK GELİŞMELER TAKİP EDİLİYOR’

TCMB’nin yapmış olduğu “Faiz Oranlarına İlişkin Basın Duyurusu“nda, jeopolitik gelişmelerin ve küresel ticaretteki korumacılığın dezenflasyon sürecine etkilerinin izlendiğine dair açıklamalar yer aldı. Banka, enflasyon beklentileri ve fiyatlamaların dezenflasyon sürecini etkileyen risk faktörleri olduğunu belirtti.

SAVAŞTAKİ ÜLKELERİN FAİZ ORANLARINDA FARK

Yapılan açıklama sonrasında, Ortadoğu ve dünya genelinde artan gerilimin merkezinde bulunan ülkelerin uyguladığı faiz oranlarına ilgi arttı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın etkileri de izlenmekte. Rusya’da faiz oranı Ekim 2024’ten Mayıs 2025’e kadar yüzde 21 iken haziran 2025’ten itibaren yüzde 20’ye düştü. Ukrayna’da ise faiz oranı mart 2025’ten beri yüzde 15,5 seviyesinde uygulanmaktadır.

İRAN VE İSRAİL’DE FAİZ ORANLARI

13 Haziran 2025 Cuma günü erken saatlerde başlayan İran-İsrail çatışmasında, İran’da faiz oranı Ocak 2025’ten beri yüzde 23 iken İsrail’de aynı dönemde yüzde 4,5 seviyesinde bulunmaktadır. Sıcak çatışma yaşanan bu ülkelerde faiz oranlarının Türkiye’den oldukça düşük olması dikkat çekti.

Related Posts

Türk mobilya devi satılıyor! Belirlenen rakam dudak uçuklattı

İstiklal Mobilya için muhammen bedel 12,5 milyar TL olarak belirlendi. İhale tarihi ise 30 Eylül 2025 oldu. MUHAMMEN BEDEL 12,5 MİLYAR TL OLARAK AÇIKLANDI Türkiye genelinde faaliyet gösteren dev mobilya firması İstikbal Mobilya, açık artırma yoluyla …

Baykar en fazla ihracat yapan 10 firmadan biri oldu

Son 4 yıldır savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olan Baykar, 2023’te elde ettiği başarıyı tekrarlayarak 2024’te de Türkiye’deki tüm sektörlerde en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 firmadan biri oldu.

Türkiye’de koza üretiminin 100 tonu aşması bekleniyor

Türkiye’de geçen yıl 85 tonu bulan yaş koza üretiminin bu yıl 100 tonu aşması bekleniyor.

DİSK-AR verileri yayımladı: İşsizlikte son 11 yılın en kötü ikinci dönemi!

DİSK-AR’ın yayımladığı yeni rapor, geniş tanımlı işsizliğin vahim seviyelere ulaştığını ortaya koydu. TÜİK verileriyle arasındaki büyük fark dikkat çekti.

Başvurular başlıyor: O şartı sağlayana 4 bin Euro maaş!

TÜBİTAK, yurtdışında çalışan araştırmacıları Türkiye’ye çekmek için yeni bir program başlattı. Program, bilim insanlarına mali destek ve akademik fırsatlar sunacak.

Karpuzu 2 liraya satamayan çiftçi isyan etti: Tövbeler olsun, bir daha ekmem

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçi Soner Cankurt, ektiği karpuzun tarlada kaldığını belirterek, “Maliyetler 3-4 katına çıktı. Raflarda kilosu 20 lira, biz 2 liraya satamıyoruz. Bir daha karpuz ekmeyeceğim, tövbeler olsun. Çiftçiliği bırakıyoruz …