Herkes sağlıklı sanıyordu, ‘kara liste’ye alındı: Ağzınıza bile sürmeyin!

Seattle’daki Fred Hutchinson Kanser Merkezi’nde görev yapan gastroenterolog ve araştırmacı Dr. Neelendu Dey, beslenme, bağırsak mikrobiyotası ve kolon kanseri arasındaki kritik bağlantıya dikkat çekti. 

Business Insider’a konuşan Dr. Dey, özellikle sağlıklı bir atıştırmalık olarak pazarlanan protein barların aslında “bir aldatmaca” olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu.

“Ultra İşlenmiş Gıda” kategorisinde

Dr. Dey’e göre bu ürünlerin en büyük kusuru, sağlığa zararlı katkı maddeleri, ilave şekerler ve doku kazandırıcı kimyasallar içermeleri. Bu özellikleriyle protein barlar, bilim dünyasında “ultra işlenmiş gıda” olarak tanımlanan kategoriye giriyor. 

Yapılan araştırmalar, bu tür gıdaların obezite, diyabet, kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkların yanı sıra kanser riskini de artırdığını gösteriyor. Özellikle kolorektal kansere yol açabilen kronik iltihaplanmayı tetiklediği biliniyor.

“Elma yemeyi tercih ederim”

Pratik olmaları ve sporla ilişkilendirilen protein içerikleri nedeniyle sıkça tercih edilen bu barlara karşı Dr. Dey’in tavrı net: 
“Mutfaklarımızda doğal olarak bulunmayan, içerik listesi katkı maddeleri ve şekerlerle dolu bu ürünler sağlığımız için iyi değil.”

Kendisinin bu ürünlerden mümkün olduğunca kaçındığını belirten Dr. Dey, şu tavsiyede bulunuyor: “Kontrol benim elimde olduğunda ve zamanım varsa, kimyasallar içeren işlenmiş bir bar yerine bir elma yemeyi tercih ederim.” 

Bu basit tercih, bağırsak sağlığını korumak ve ciddi hastalık risklerini azaltmak adına atılabilecek önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Related Posts

Stresli şehirler kanser üretiyor

İstanbul’da yaşamak, iş stresi ve kalbe kazınan bir travma…Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nden Dr. Murat Kıyık, akciğer kanserinin sadece sigaraya değil, stres ve ağır yaşama ile de bağlantılı olabileceğini söyledi. Trafik, gürültü ve kalabalık gibi etkenlerin stresi arttırarak şehir yaşayışını zorlaştırdığını ifade eden Kıyık’a göre, hüznü kalbinde taşıyanlar daha fazla risk altında.

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Sağlık Bakanlığı: Boy-kilo ölçümü yapılan kişilerin yüzde 64,4’ünün sonucu normal kilo sınırının üzerinde

Sağlık Bakanlığı tarafından, fazla kilolulukla mücadele ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan “İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında, 10-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında yapılan ölçümlere ilişkin ilk iki haftalık veriler açıklandı. Kampanya çerçevesinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişiye boy ve kilo ölçümü yapıldı.

‘Deri kanseri, vücudumuzda en yaygın olarak görülen kanser türüdür’

Deri kanserinin vücutta en yaygın olarak görülen kanser türü olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Haydar Yöndem, “Her kanser türünde olduğu gibi deri kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır” dedi.