Gaziantep’te Kadınlar Sedef Kakma Sanatını Yaşatıyor

Gaziantep’te Sedef Kakma Sanatıyla Kadınlar Güçleniyor

Gaziantep’te sedef kakma kursuna katılan kadınlar, el emeği göz nuruyla ahşap işlemeler yapıyor.

Türkiye’nin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından biri olan sedef kakma, Gaziantep’te kadın ustalar tarafından yaşatılmaya devam ediyor. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan sedef kakma işlemeciliğinin Gaziantep patentine sahip olan kadınlar, ahşap parçalara tasarım ve işlemler yaparak hayat veriyor. Şahinbey Belediyesi’nin desteklediği bu sanat kurslarında kadınlara sedef kakma sanatı öğretiliyor.

Hasan Güzel Gençlik Merkezi’nde açılan sedef kakma kursu, kadınların ilgisini çekmeye devam ediyor. Merkezde bulunan kadın ustalar, geçmişten günümüze gelen bu sanatı öğrenerek ahşap ürünlere şekil veriyorlar. Kursa katılan kadınlar, önce ahşap parçalarını şekillendiriyor, ardından çekiç ve tel yardımıyla çeşitli figürler oluşturuyorlar. El emeğiyle hazırlanan ürünler arasında çeyiz sandığı, el aynası ve hediye sandığı gibi farklı ürünler bulunuyor.

Kursiyerler, tamamladıkları ürünleri sevdiklerine hediye edebildikleri gibi sosyal medya üzerinden de satarak aile ekonomilerine katkıda bulunabiliyorlar. Usta öğretici Mustafa Kaya, kadınların verilen eğitimler sayesinde meslek sahibi olup gelir elde ettiklerini vurguluyor. Sedef kakma sanatının devamı için büyük çaba sarf edildiğini belirten Kaya, kursiyerlerin becerileri sayesinde bu geleneksel sanatın yaşatılmasına katkı sağladıklarını dile getiriyor.

Kursiyerlerden Nurhan Yenilmez, sedef kakma sanatını öğrenmekten mutluluk duyduğunu ve ailesine katkıda bulunmak istediğini ifade ediyor. Aile bütçesine katkı sağlamanın yanı sıra bu sanatın kendisine keyif verdiğini belirten Yenilmez, kurs imkanı sağlayan Şahinbey Belediye Başkanı’na teşekkürlerini iletiyor. Diğer bir kursiyer Firdevs Yalçındağ ise sedef kakma işleme kursunun kendisi için önemli olduğunu vurgulayarak, aile ekonomisine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor.

Gaziantep’te sedef kakma sanatını yaşatmak ve yeni ustalar yetiştirmek amacıyla açılan kurslar, kadınların el becerilerini geliştirme, aile ekonomilerine katkıda bulunma ve geleneksel sanatları gelecek nesillere aktarma fırsatı sunuyor.

Related Posts

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Ziraat Bankası’nda yönetim kurulu üyeleri açıklandı

Ziraat Bankası’ndan yapılan KAP açıklamasında bankanın yönetim kurulu üyelerinin belli olduğu açıklandı.

Cem Boyner’in babası, TÜSİAD’ın kurucularından Osman Boyner yaşamını yitirdi

Boyner Holding ve TÜSİAD’ın kurucularından, iş insanı Cem Boyner’in babası Osman Boyner 99 yaşında hayatını kaybetti.

Merkez Bankası rezervleri 146,6 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 18 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 931 milyon dolar azalışla 146 milyar 557 milyon dolara geriledi.

Türkiye’nin dev şirketinin patronuna, atalarının toprağında 27 milyar liralık darbe

Türkiye’nin en büyük tekstil şirketlerinden Bursel, Özbekistan’da yaptığı yatırımların ‘kamulaştırıldığı’ iddiasıyla açtığı 700 milyon dolarlık (yaklaşık 27 milyar TL) davayı kaybetti. Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID) 8 yıldır devam eden davada Özbekistan lehine karar verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir