Evrendeki en güçlü patlama keşfedildi

ENT’ler: Evrenin En Parlak ve Gizemli Olayları

Evrende nadir görülen ve son derece yıkıcı olan Evrensel Nötralizasyon Transients (ENT) olaylarının sırrı çözülmeye devam ediyor. Güneş’ten en az üç kat büyük bir yıldız, süperkütleli bir kara deliğe fazla yaklaştığında, bu olağanüstü olay meydana geliyor. Kara deliğin muazzam kütleçekimi yıldızı paramparça ederken, uzaya devasa miktarda enerji yayılıyor.

Popsci haberine göre gökbilimci Jason Hinkle, ENT’lerin normal gelgit bozunumundan çok daha parlak olduğunu ve yıllarca parlaklığını koruyabildiğini vurguluyor. Hinkle’a göre, ENT’ler bilinen en güçlü süpernovaların bile üzerine çıkabiliyor.

Hinkle’ın liderliğindeki bir ekip, galaksilerin merkezinden gelen uzun vadeli enerji patlamalarını inceleyerek bu gizemli olaylara ışık tutmaya çalıştı. Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia görevi sırasında tespit edilen olağandışı iki parlama, araştırmacıların dikkatini çekti. Bu parlak olaylar diğer geçici olaylardan farklıydı ve Hinkle’a göre oldukça ilginçti.

Yapılan analizler sonucunda, ekip daha önce belgelenmemiş bir olay türüyle karşı karşıya olduklarını fark etti. İncelenen ENT’ler, olağanüstü düzgün ve uzun süreli parlamalar sergiliyordu ve bu durum dev bir yıldızın süperkütleli bir kara delik tarafından yutulmasıyla ilişkilendirildi.

ENT’lerin yaydığı enerji miktarı dudak uçuklatıcı. Gaia18cdj adlı bir ENT, bilinen en güçlü süpernovaların 25 katı kadar enerji üretti. Hinkle’a göre, bu olağanüstü olaylar, evrendeki süperkütleli kara deliklerin büyüme süreçlerini anlamak için önemli ipuçları sunuyor.

ENT’ler, sadece enerji açısından değil, evrende nasıl büyüdüklerine dair bilgiler sunması açısından da büyük öneme sahip. Gökbilimci Benjamin Shappee, yüksek parlaklıkları sayesinde ENT’lerin uzaktan gözlemlenebildiğini ve evrenin geçmişine dair önemli veriler sunduğunu belirtiyor.

Yine de ENT’lerin araştırılması kolay değil. Süpernovaların aksine, ENT’ler en az 10 milyon kat daha nadirdir. Bu nedenle, bu olayların gelecekte de anlaşılabilmesi için uluslararası işbirliği ve sürekli gözlem gerekmektedir.

Related Posts

Nazife Tuncel Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etti

Manisa’nın Akhisar ilçesinde faaliyet gösteren Zirvens Spor Kulübü sporcusu Nazife Tuncel, 22 Haziran Pazar günü Sakarya’da düzenlenen Eliminatör Dünya Şampiyonası’nda milli takım formasıyla Türkiye’yi temsil etti.

İtalyanlar Türk robotuna hayran kaldı! Tarımda devrim getirecek

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) öğrencileri, tarım alanlarında zararlıları ve yabancı otları ayırt ederek noktasal ilaçlama yapabilen otonom bir robot geliştirdi. Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Hüseyin Çelen’in …

Pebble ruhu geri geliyor: Eski modellere model dokunuşlar

Core Devices’in kurucusu Eric Migicovsky, geliştirdiği yeni mobil uygulamanın sadece Core 2 Duo için değil, eski Pebble saatler için de çalışacağını açıkladı. Bu gelişme, yıllar önce piyasadan çekilen Pebble Time ve Pebble 2 modellerini yeniden …

Güneş’in güney kutbu ilk kez görüntülendi

Solar Orbiter uzay aracı, Güneş’in keşfedilmemiş güney kutbunu ilk defa gözler önüne serdi. Avrupa Uzay Ajansı ESA ve NASA’nın ortak yürüttüğü bu çığır açan görev, Güneş’in manyetik alanının 11 yılda bir nasıl tersine döndüğünü anlamak için kritik …

Türkiye Tekerlekli Paten Eleme Yarışması tamamlandı: Rekor kırıldı

Kaykay Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Tekerlekli Paten Eleme Yarışması, Karaman’da gerçekleştirildi. Organizasyonda 19 ilden 208’i erkek toplam 397 sporcu mücadele etti.

Yapay zeka mühendisi şantajla tehdit etti: Eşi üzerinden gözdağı verdi

Yapay zeka teknolojilerinin sınırları giderek tartışılır hale gelirken, sektörün önemli markalarından Anthropic’in yeni modeli Claude Opus 4’le ilgili tespit edilen bir vaka, bilim kurgu senaryolarını aratmadı… Model, işine gelmeyen bir durumda mühendisleri şantajla tehdit etti.