Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Güzel’den Et Tüketimi İle İlgili Önemli Uyarılar

Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Güzel, etin saklanması ve tüketilmesi konusunda önemli uyarılarda bulundu. Etin tazeliği aldatıcı olabileceğini belirten Uzm. Dyt. Güzel, yeni kesilen kurban etinin sindirim sistemi için uygun olmadığını vurgulayarak, bu konuda şunları söyledi:

“Etin henüz rigor mortis (ölüm katılığı) evresini tamamlamadan tüketilmesi, mide rahatsızlıkları, şişkinlik, hazımsızlık ve bağırsak problemlerine yol açabilir. Dinlenmeden tüketilen et, en çok yaşlılar, çocuklar ve mide hassasiyeti olan bireylerde ciddi sorunlar yaratabilir.”

‘Salmonella ve E.Coli Gibi Bakteriler Hızla Çoğalabilir’

Zehirlenme vakalarına dikkat çeken Uzm. Dyt. Güzel, özellikle kesildikten sonra etin taşınma ve saklama sırasında bakteri üremesinin olabileceğini ve hijyen kurallarının önemine değinerek şunları söyledi:

“Yüksek sıcaklıkta yapılan kesimlerin ardından, etler gelişigüzel poşetlere konulup saatlerce araçlarda bekletilirse bu süreçte özellikle salmonella ve E.coli gibi bakteriler hızla çoğalır. Buzdolabına konulmadan önce et mutlaka temiz yüzeylerde parçalanmalıdır. Aksi halde bu etler sadece bayramda değil, dondurulup aylar sonra tüketildiğinde dahi toksik etkisini sürdürebilir”

‘Etin Kokusu ya da Rengi Her Zaman Sizi Uyarmaz’

Etin bozulup bozulmadığını anlamanın her zaman kolay olmadığını belirten Uzm. Dyt. Güzel, “Etin rengi normal, kokusu yerinde gibi görünse de üzerinde mikrobiyolojik üreme olabilir. Bu nedenle güvenli saklama koşullarına harfiyen uyulmalı. Et, mutlaka bir gün buzdolabında dinlendirilmeli, ardından küçük parçalara ayrılarak derin dondurucuya konulmalıdır. Bir kez çözdürülen et, asla tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürme oda sıcaklığında değil, dolabın alt bölümünde yapılmalıdır.”

‘Bayram Sofralarına Denge Gelsin’

Beslenme uzmanı, etin yanında sadece pilav veya börek değil, mevsim yeşillikleri, yoğurt, ayran ve tam tahıllı ürünlerin de sofrada yer alması gerektiğini belirtti. “Hem doygunluk hissi artar hem de sindirim sistemi daha rahat çalışır. Etin yanında limonlu yeşil salatalar, zeytinyağlı sebzeler tercih edilmeli. Ayrıca fazla et tüketimi, özellikle kalp-damar hastalıkları ve gut olanlarda ciddi yük oluşturabilir.” dedi.

‘Gıda Hijyenini İhmal Etmeyin, Bayramı Sağlıkla Geçirin’

Kurban Bayramı’nda gıda hijyeninin sadece mutfağı değil, sağlığı da etkilediğini belirten Uzm. Dyt. Güzel, sağlıklı pişirme, uygun saklama ve dengeli tüketimin önemini vurgulayarak, “Bayram, sağlıkla paylaşılırsa anlamlıdır.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Stresli şehirler kanser üretiyor

İstanbul’da yaşamak, iş stresi ve kalbe kazınan bir travma…Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nden Dr. Murat Kıyık, akciğer kanserinin sadece sigaraya değil, stres ve ağır yaşama ile de bağlantılı olabileceğini söyledi. Trafik, gürültü ve kalabalık gibi etkenlerin stresi arttırarak şehir yaşayışını zorlaştırdığını ifade eden Kıyık’a göre, hüznü kalbinde taşıyanlar daha fazla risk altında.

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Sağlık Bakanlığı: Boy-kilo ölçümü yapılan kişilerin yüzde 64,4’ünün sonucu normal kilo sınırının üzerinde

Sağlık Bakanlığı tarafından, fazla kilolulukla mücadele ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan “İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında, 10-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında yapılan ölçümlere ilişkin ilk iki haftalık veriler açıklandı. Kampanya çerçevesinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişiye boy ve kilo ölçümü yapıldı.

‘Deri kanseri, vücudumuzda en yaygın olarak görülen kanser türüdür’

Deri kanserinin vücutta en yaygın olarak görülen kanser türü olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Haydar Yöndem, “Her kanser türünde olduğu gibi deri kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır” dedi.

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir