Domatesteki bu çizgiler içinin pestisitlerle dolu olduğunu gösteriyor!

Ev Yapımı ve Doğal Yemeklerin Sırrı: Kaliteli Domates Nasıl Seçilir?

Ev yapımı, doğal ve lezzetli yemekler neredeyse herkesin arzusudur. Ancak hızlı yaşam temposu, çoğu zaman kendi bahçemizden veya evde yetiştirdiğimiz ürünlerden uzak kalmamıza neden oluyor.

Bu sebeple, kendimizi çoğu zaman ürün çeşitliliği sunan ancak şeffaflık açısından eksik kalan mağazalarda veya pazarlarda buluyoruz. Peki, kimyasal ilaçlarla yetiştirilmiş domatesleri nasıl tanıyabiliriz?

Bir domatesin kalitesini değerlendirmenin en kolay yollarından biri, onu kesmektir. Pestisitlere maruz kalan meyvelerin iç kısmında genellikle sarımsı çizgiler ya da alışılmadık şekilde sararan bir bölge görülebilir. Nova.rs portalına göre, bu belirtiler domatesin doğal olarak yetiştirilmediğini gösterebilir.

Domates satın alırken, şekline ve büyüklüğüne dikkat edin. Eğer domatesler hemen hemen aynı boyutta, parlak ve pürüzsüzse, bu ürünlerin yapay yollarla üretilmiş olma ihtimali yüksektir. Doğada mükemmel meyveler nadiren yetişir; boyut farkları, hafif çıkıntılar, kahverengi lekeler veya düzensiz şekiller, genellikle bu ürünlerin daha az işlenmiş veya organik olarak yetiştirildiğinin bir göstergesidir.

Domates Nasıl Seçilmeli?

Büyük alışveriş merkezlerinde satılan plastik ambalajlı meyve ve sebzeler çoğunlukla seri üretimden gelmektedir ve bu üretim süreçlerinde pestisit kullanımı yaygındır. Bu tür ürünler genellikle görünüş olarak daha çekici ve uzun raf ömrüne sahip olsa da, bu avantajların bedeli genellikle daha fazla kimyasal içerikleriyle ödenir. Bu nedenle, mümkünse taze, yerel olarak yetiştirilen ve ambalajsız meyveleri tercih edin.

İlk bakışta mükemmel görünmeyen domatesler—küçük lekeler, kırışıklıklar ya da alışılmadık şekiller—çoğunlukla en doğal olanlardır. Bu tür meyveler hem daha güvenli bir şekilde yenilebilir hem de endüstriyel domateslere göre daha yoğun bir tada sahiptir.

Domates, dünyada en çok tüketilen sebzelerden biridir. Yetiştirilmesi nispeten kolaydır ve hatta balkondaki büyük saksılarda bile yetiştirilebilir. Eğer imkanınız varsa, kendi domatesinizi yetiştirin. Böylece ne yediğinizi tam olarak bilecek ve emeğinizin karşılığını daha lezzetli bir şekilde alacaksınız.

Related Posts

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Sağlık Bakanlığı: Boy-kilo ölçümü yapılan kişilerin yüzde 64,4’ünün sonucu normal kilo sınırının üzerinde

Sağlık Bakanlığı tarafından, fazla kilolulukla mücadele ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan “İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında, 10-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında yapılan ölçümlere ilişkin ilk iki haftalık veriler açıklandı. Kampanya çerçevesinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişiye boy ve kilo ölçümü yapıldı.

‘Deri kanseri, vücudumuzda en yaygın olarak görülen kanser türüdür’

Deri kanserinin vücutta en yaygın olarak görülen kanser türü olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Haydar Yöndem, “Her kanser türünde olduğu gibi deri kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır” dedi.

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Her gün dondurma yersek ne olur? Bilim cevabını verdi!

Dondurma, sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez tatlılarından biri. Ancak her gün tüketildiğinde vücuda nasıl etkileri oluyor? Bilim insanları, düzenli dondurma tüketiminin hem olumlu hem de olumsuz sonuçları olabileceğini belirtiyor.