‘Deri kanseri, vücudumuzda en yaygın olarak görülen kanser türüdür’

Cilt Kanseri Hakkında Uzmanı Dr. Haydar Yöndem’den Önemli Uyarılar

Tunceli Devlet Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Haydar Yöndem, Cilt Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Yöndem, deri kanserinin vücutta en sık görülen kanser türü olduğunu belirtti. Erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğunu vurgulayan Dr. Yöndem, güneşin etkilerine dikkat çekti.

Cilt kanseri belirtileri hakkında bilgi veren Yöndem, güneş gören bölgelerde açılan yaraların önemli olduğunu belirtti. Bu yaraların zamanla büyümesi, kabuklanma, kanama ve akıntı gibi belirtiler göstermesi durumunda mutlaka bir uzman hekime görünülmesi gerektiğini söyledi. Ancak uzun süredir değişmeyen yaralar için endişelenmenin gerekmediğini belirten Dr. Yöndem, vücuttaki herhangi bir değişikliği kontrol ettirmenin önemli olduğunu vurguladı.

Güneş ışınlarının cilt kanseri üzerindeki etkilerinden bahseden Yöndem, açık tenli olmanın, çok sayıda çil ve benle doğmanın, ailede deri kanseri öyküsü bulunmasının, büyük benlere sahip olmanın ve bağışıklık sisteminin zayıflamasının cilt kanseri riskini artırdığını belirtti. Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın önemine değinen Dr. Yöndem, güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması, güneş gözlüğü ve kremlerinin kullanılması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, kendi kendine ben muayenesinin önemine dikkat çeken Yöndem, benlerde simetri değişimi, sınırlarda değişiklik, yara oluşumu veya kanama gibi belirtiler gözlemlendiğinde mutlaka bir uzman hekime başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Stresli şehirler kanser üretiyor

İstanbul’da yaşamak, iş stresi ve kalbe kazınan bir travma…Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nden Dr. Murat Kıyık, akciğer kanserinin sadece sigaraya değil, stres ve ağır yaşama ile de bağlantılı olabileceğini söyledi. Trafik, gürültü ve kalabalık gibi etkenlerin stresi arttırarak şehir yaşayışını zorlaştırdığını ifade eden Kıyık’a göre, hüznü kalbinde taşıyanlar daha fazla risk altında.

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Sağlık Bakanlığı: Boy-kilo ölçümü yapılan kişilerin yüzde 64,4’ünün sonucu normal kilo sınırının üzerinde

Sağlık Bakanlığı tarafından, fazla kilolulukla mücadele ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan “İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında, 10-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında yapılan ölçümlere ilişkin ilk iki haftalık veriler açıklandı. Kampanya çerçevesinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişiye boy ve kilo ölçümü yapıldı.

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir