Çinlilerin gümrük vergisini artıran Trump’ı nasıl kandırdıkları ortaya çıktı

Çinli Satıcılar, ABD’ye Tarife Öncesi Ürünler Sunarak Vergi Kaçırıyor

CNBC’nin haberine göre, bazı Çinli satıcılar, ithalat vergilerini ödemek zorunda kalmadan ABD’li müşterilere tarife öncesi fiyatlarla ürün sunarak kâr elde ediyor. Hukuk uzmanları ve sektör temsilcilerine göre, Çinli ihracatçılar, “teslim edildi-görev-ödendi” nakliye modelini kullanarak ve sevkiyatları eksik faturalandırarak vergi yükünü azaltıyor.

Sevkiyat Belgelerinde Değerler Düşük Gösteriliyor

Genellikle nakliye firmaları aracılığıyla yürütülen bu süreçte, malların değeri sevkiyat belgelerinde düşük gösteriliyor veya yanlış etiketleniyor, çoğu zaman her iki yöntem birden uygulanıyor. Sevkiyatlar, ABD gümrük kayıtlarının doğruluğundan ve vergilerin ödenmesinden sorumlu “kayıtlı ithalatçılar” adına hareket eden paravan şirketler üzerinden yönlendiriliyor.

Paravan Şirketler Kullanılıyor

İthalatçıların, tarifeleri ödeme taahhüdü olarak ABD’li kefil sağlayıcılardan en az 50.000 dolarlık gümrük teminatı alması gerekiyor. Vergiler zamanında ödenmediğinde, bu teminat devreye girerek vergi borçlarını karşılıyor. Yetkililer, bu tür uygulamaların ABD gümrük sistemini suistimal ettiğini belirterek, konuyla ilgili denetimlerin artırılacağını ifade ediyor.

Related Posts

Bakan Ersoy açıkladı! Türkiye’nin dünya turizminde gücü tescillendi

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UN Tourism) yayımladığı Mayıs 2025 Dünya Turizm Barometresi’ne göre Türkiye, 2024 yılında 56,7 milyon yabancı ziyaretçiyle, dünyada en çok turist çeken ülkeler sıralamasında İtalya’yı geçerek 5. sıradan 4. sıraya yükseldi. Türkiye 2024 yılını toplamda 62.3 milyon ziyaretçiyle kapatmış oldu.

Küresel ekonomideki kırılganlıklar büyüme beklentilerini aşağı çekiyor

Dünya Bankası Başekonomist Yardımcısı ve Beklentiler Grubu Direktörü Ayhan Köse, küresel ekonomideki kırılganlıklar nedeniyle büyüme tahminlerini düşürdüklerini belirterek, kısa vadede fiyat istikrarı, mali disiplin, bütçe açıklarının azaltılması ve borç sorununun kontrol altına alınmasının, orta ve uzun vadede ise yapısal reformlar, beşeri sermaye ile verimliliğin artırılması ve iş ortamının iyileştirilmesinin gerektiğini ifade etti.

Faiz sabit kaldı mevduat yarışı kızıştı: 5 milyon TL’ye 1 ayda 190 bin TL kazanç!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Haziran’da gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit bıraktı. Kurul ayrıca, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 49, borçlanma faiz oranını ise …

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,11 değer kazanarak 9.203,37 puandan tamamladı.

Brent petrolün varili 75,25 dolardan işlem görüyor

İsrail-İran arasındaki savaşın başlaması ile birlikte Brent Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar sürüyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 75,25 dolar oldu.

İran-İsrail çatışması gölgesinde Merkez Bankası kararı: Savaştaki ülkelerde faiz ne durumda?

İran-İsrail çatışması gölgesinde açıklanan TCMB faiz kararı belli oldu. Türkiye’nin yüksek faiz politikası sürerken sıcak çatışma yaşayan ülkelerin çok daha düşük faiz oranları uygulaması ekonomi çevrelerinde şaşkınlık yarattı. Jeopolitik risklerin arttığı dönemde merkez bankası enflasyon beklentilerindeki bozulma sinyallerine karşı temkinli duruşunu koruyor.