Çin limanlarında taşınan konteyner miktarında artış

Çin Ulaştırma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, 2025 yılının Ocak-Nisan döneminde Çin limanlarında taşınan kargo yükü 5,75 milyar ton ve konteyner miktarı 110 milyon TEU olarak gerçekleşti.

Geçen yıla kıyasla kargo yükü yüzde 3,7, birim konteyner sayısı ise yüzde 7,9 arttı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergilerini artırması ve Pekin’in aynı şekilde karşılık vermesiyle tırmanan ticaret geriliminin etkileri nisanda hissedildi ve taşınan yük miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,8 arttı.

Nisan ayında Çin’in ihracatında geçen yıla göre yüzde 8,1 artış yaşanmıştı.

ABD-Çin Ticaret Gerilimi

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da Çin de dahil olmak üzere ticaret ortaklarına ek gümrük vergileri uygulanacağını açıklamıştı.

Çin’in bu karara karşılık vermesiyle başlayan tarife restleşmesi sonucunda ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145’e kadar artırmış, Çin ise ABD’ye yüzde 125 gümrük vergisi getirmişti.

ABD yönetimi, diğer ülkelere getirilen ek vergileri 90 gün erteledi ancak Çin’e yönelik vergiler yürürlüğe girmişti.

Ticari gerilimin artmasının ardından ABD ve Çin yetkilileri, 10-11 Mayıs tarihlerinde Cenevre’de bir araya gelerek karşılıklı tarifeleri 90 gün boyunca düşürme kararı almıştı.

Görüşmelerin sonucunda 14 Mayıs itibarıyla ABD, Çin mallarına uyguladığı gümrük vergisini yüzde 145’ten yüzde 30’a, Çin ise ABD mallarına uyguladığı vergiyi yüzde 125’ten yüzde 10’a düşürme kararı almıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 30 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Çin’in 90 günlük geçici anlaşmayı ihlal ettiğini iddia etmiş ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bu konuyu görüşeceğini ve sorunun çözülmesini umduğunu dile getirmişti.

Related Posts

Bakan Ersoy açıkladı! Türkiye’nin dünya turizminde gücü tescillendi

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UN Tourism) yayımladığı Mayıs 2025 Dünya Turizm Barometresi’ne göre Türkiye, 2024 yılında 56,7 milyon yabancı ziyaretçiyle, dünyada en çok turist çeken ülkeler sıralamasında İtalya’yı geçerek 5. sıradan 4. sıraya yükseldi. Türkiye 2024 yılını toplamda 62.3 milyon ziyaretçiyle kapatmış oldu.

Küresel ekonomideki kırılganlıklar büyüme beklentilerini aşağı çekiyor

Dünya Bankası Başekonomist Yardımcısı ve Beklentiler Grubu Direktörü Ayhan Köse, küresel ekonomideki kırılganlıklar nedeniyle büyüme tahminlerini düşürdüklerini belirterek, kısa vadede fiyat istikrarı, mali disiplin, bütçe açıklarının azaltılması ve borç sorununun kontrol altına alınmasının, orta ve uzun vadede ise yapısal reformlar, beşeri sermaye ile verimliliğin artırılması ve iş ortamının iyileştirilmesinin gerektiğini ifade etti.

Faiz sabit kaldı mevduat yarışı kızıştı: 5 milyon TL’ye 1 ayda 190 bin TL kazanç!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Haziran’da gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit bıraktı. Kurul ayrıca, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 49, borçlanma faiz oranını ise …

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,11 değer kazanarak 9.203,37 puandan tamamladı.

Brent petrolün varili 75,25 dolardan işlem görüyor

İsrail-İran arasındaki savaşın başlaması ile birlikte Brent Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar sürüyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 75,25 dolar oldu.

İran-İsrail çatışması gölgesinde Merkez Bankası kararı: Savaştaki ülkelerde faiz ne durumda?

İran-İsrail çatışması gölgesinde açıklanan TCMB faiz kararı belli oldu. Türkiye’nin yüksek faiz politikası sürerken sıcak çatışma yaşayan ülkelerin çok daha düşük faiz oranları uygulaması ekonomi çevrelerinde şaşkınlık yarattı. Jeopolitik risklerin arttığı dönemde merkez bankası enflasyon beklentilerindeki bozulma sinyallerine karşı temkinli duruşunu koruyor.