CHP’den ekonomik destek paketine sert çıkış: ‘Taşıma su ile…’

Cumhuriyet Halk Partisi Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, yazılı basın açıklamasında hükümetin Kredi Garanti Fonu (KGF) paketine ilişkin eleştirilerde bulundu. Karatepe, KGF’nin aslında ekonomiyi canlandırma amaçlı bir kaynak tahsis girişimi olduğunu belirtti.

Karatepe’nin KGF paketi hakkındaki tespitleri şu şekildedir: Hükümetin “KOBİ’lere destek” adı altında duyurduğu KGF paketi, aslında tıkanan ekonomi programını canlandırmak için kullanılan bir araçtır. Bugün ilan edilen kredi genişlemesi, programın işe yaradığı algısını oluşturmak amacıyla devreye sokulmuştur. Ancak enflasyon hedefinin yüzde 24 olduğu ve piyasada yüzde 60’ın üzerinde faiz ortamı oluşturulduğu bir ekonomik modelde şirketlerin zorluk yaşaması kaçınılmazdı.

Karatepe, KOBİ’lerin finansman erişimini kolaylaştıran kamu desteklerinin doğru planlanıp üretim odaklı yapılandırıldığında desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ancak hangi şirketlere destek verileceği konusunda seçici davranılmasının bir ekonomik ayrıcalık olduğunu vurguladı. Reel sektörün ve Anadolu’daki üreticilerin desteklenmesi önemli olsa da asıl konunun bu desteklerin kimler aracılığıyla ve nasıl tasarlandığı olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Türkiye’nin adil bir ekonomik yapıya ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, “tulumbaya su” yerine halkın emeğine saygı duyan ve kalkınmayı merkeze alan bir ekonomik planlama gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Bakan Ersoy açıkladı! Türkiye’nin dünya turizminde gücü tescillendi

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UN Tourism) yayımladığı Mayıs 2025 Dünya Turizm Barometresi’ne göre Türkiye, 2024 yılında 56,7 milyon yabancı ziyaretçiyle, dünyada en çok turist çeken ülkeler sıralamasında İtalya’yı geçerek 5. sıradan 4. sıraya yükseldi. Türkiye 2024 yılını toplamda 62.3 milyon ziyaretçiyle kapatmış oldu.

Küresel ekonomideki kırılganlıklar büyüme beklentilerini aşağı çekiyor

Dünya Bankası Başekonomist Yardımcısı ve Beklentiler Grubu Direktörü Ayhan Köse, küresel ekonomideki kırılganlıklar nedeniyle büyüme tahminlerini düşürdüklerini belirterek, kısa vadede fiyat istikrarı, mali disiplin, bütçe açıklarının azaltılması ve borç sorununun kontrol altına alınmasının, orta ve uzun vadede ise yapısal reformlar, beşeri sermaye ile verimliliğin artırılması ve iş ortamının iyileştirilmesinin gerektiğini ifade etti.

Faiz sabit kaldı mevduat yarışı kızıştı: 5 milyon TL’ye 1 ayda 190 bin TL kazanç!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Haziran’da gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit bıraktı. Kurul ayrıca, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 49, borçlanma faiz oranını ise …

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,11 değer kazanarak 9.203,37 puandan tamamladı.

Brent petrolün varili 75,25 dolardan işlem görüyor

İsrail-İran arasındaki savaşın başlaması ile birlikte Brent Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar sürüyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 75,25 dolar oldu.

İran-İsrail çatışması gölgesinde Merkez Bankası kararı: Savaştaki ülkelerde faiz ne durumda?

İran-İsrail çatışması gölgesinde açıklanan TCMB faiz kararı belli oldu. Türkiye’nin yüksek faiz politikası sürerken sıcak çatışma yaşayan ülkelerin çok daha düşük faiz oranları uygulaması ekonomi çevrelerinde şaşkınlık yarattı. Jeopolitik risklerin arttığı dönemde merkez bankası enflasyon beklentilerindeki bozulma sinyallerine karşı temkinli duruşunu koruyor.