Çam fıstığı Ege’deki şehre tescillendi

Aydın Çam Fıstığı AB’den Coğrafi İşaret Tescili Aldı, Türk Ürünlerinin Sayısı 33’e Ulaştı

Aydın’ın meşhur çam fıstığı, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alarak Türkiye’nin uluslararası alandaki prestijli ürünleri arasına katıldı. Bu gelişmeyle birlikte AB’de tescillenen Türk ürünlerinin sayısı 33’e ulaştı.

Doğal Aroma

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Anadolu’nun eşsiz lezzetleri sınırları aşmaya devam ediyor. Doğal aroması ve yüksek kalitesiyle öne çıkan Aydın çam fıstığı, AB’den coğrafi işaret tescili alan 33’üncü ürünümüz oldu. Üreticimizi kutluyor, bu başarıyı ülkemiz ve sektörümüz adına gururla paylaşıyoruz.”

AB’den Tescillenen Ürünler

İşte Avrupa Birliği tarafından tescillenmiş bazı coğrafi işaretli Türk ürünleri:

  • Gaziantep Baklavası
  • Aydın İnciri & Aydın Kestanesi
  • Malatya Kayısısı
  • Milas Zeytinyağı & Milas Yağlı Zeytini
  • Taşköprü Sarımsağı
  • Giresun Tombul Fındığı
  • Antakya Künefesi
  • Safranbolu Safranı
  • Ezine Peyniri
  • Maraş Tarhanası

Tam listeyle Türkiye’nin gastronomi hazineleri Avrupa’da markalaşmaya devam ediyor.

Coğrafi İşaretin Önemi

Coğrafi işaret, bir ürünün belli bir bölgeyle özdeşleşmiş kalite, gelenek ve itibarına dair hukuki koruma sağlar. AB tescili sayesinde:

  • Ürün taklit ve kötüye kullanımdan korunur
  • Uluslararası pazarlarda değer kazanır
  • Yerel üreticiye katma değer yaratır
  • Bölgesel kalkınmaya katkı sunar

Aydın Çam Fıstığının Özelliği Ne?

Peki Aydın çam fıstığı neden özel?

Sadece Aydın ve çevresinde yetişir. Kendine özgü aroması ve yoğun yağ oranı ile dünya mutfaklarında tercih edilir. Lokumdan dondurmaya, pilavdan baklavaya kadar çok sayıda üründe kullanılır.

Related Posts

Bakan Ersoy açıkladı! Türkiye’nin dünya turizminde gücü tescillendi

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UN Tourism) yayımladığı Mayıs 2025 Dünya Turizm Barometresi’ne göre Türkiye, 2024 yılında 56,7 milyon yabancı ziyaretçiyle, dünyada en çok turist çeken ülkeler sıralamasında İtalya’yı geçerek 5. sıradan 4. sıraya yükseldi. Türkiye 2024 yılını toplamda 62.3 milyon ziyaretçiyle kapatmış oldu.

Küresel ekonomideki kırılganlıklar büyüme beklentilerini aşağı çekiyor

Dünya Bankası Başekonomist Yardımcısı ve Beklentiler Grubu Direktörü Ayhan Köse, küresel ekonomideki kırılganlıklar nedeniyle büyüme tahminlerini düşürdüklerini belirterek, kısa vadede fiyat istikrarı, mali disiplin, bütçe açıklarının azaltılması ve borç sorununun kontrol altına alınmasının, orta ve uzun vadede ise yapısal reformlar, beşeri sermaye ile verimliliğin artırılması ve iş ortamının iyileştirilmesinin gerektiğini ifade etti.

Faiz sabit kaldı mevduat yarışı kızıştı: 5 milyon TL’ye 1 ayda 190 bin TL kazanç!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Haziran’da gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit bıraktı. Kurul ayrıca, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 49, borçlanma faiz oranını ise …

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,11 değer kazanarak 9.203,37 puandan tamamladı.

Brent petrolün varili 75,25 dolardan işlem görüyor

İsrail-İran arasındaki savaşın başlaması ile birlikte Brent Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar sürüyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 75,25 dolar oldu.

İran-İsrail çatışması gölgesinde Merkez Bankası kararı: Savaştaki ülkelerde faiz ne durumda?

İran-İsrail çatışması gölgesinde açıklanan TCMB faiz kararı belli oldu. Türkiye’nin yüksek faiz politikası sürerken sıcak çatışma yaşayan ülkelerin çok daha düşük faiz oranları uygulaması ekonomi çevrelerinde şaşkınlık yarattı. Jeopolitik risklerin arttığı dönemde merkez bankası enflasyon beklentilerindeki bozulma sinyallerine karşı temkinli duruşunu koruyor.