Alım gücü çöktü, vatandaş bankalara mahkum oldu! Korkunç rakamlar ortaya çıktı

Erdoğan’ın Faiz Politikası Değişikliği ve Ekonomik Etkileri

2021 yılında yapılan faiz politikası değişikliğinin ekonomik etkileri halen devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Kasım 2021 tarihinde yaptığı açıklamada “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim ve enflasyonla mücadele mi de sürdüreceğim. Bu konuda Nas ortada. Nas ortada olduğuna göre sana, bana ne oluyor?” şeklinde konuşmuştu. Erdoğan’ın sözlerindeki “nas” ifadesiyle faiz indirimi sinyali vermesi sonucunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Nurettin Nebati atanmıştı. 21 Aralık 2021’de Nebati tarafından duyurulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) politikası, Türk lirasının değer kaybetmesine, döviz kurlarının yükselmesine, enflasyonun yükselmesine ve yüksek faiz oranlarının devam etmesine neden oldu.

Devletin faiz politikası, alım gücünün düşmesi ve maliyetlerin artmasıyla birlikte vatandaşları bankalara ve kredilere yönlendirdi. Bankalardaki toplam kredi hacmi 2024 yılında 15,6 trilyon TL’ye ulaşırken, 2023 yılında ihtisas ve ihtisas dışı kredilerin toplamı 11,2 trilyon TL olarak kaydedildi. Bu verilere göre, 2024 yılında toplam krediler bir önceki yıla göre %37,7 artarak, sürekli bir yükseliş trendi izledi. Toplam kredi hacmi 2020 yılında 3,4 trilyon TL iken, 2021 yılında 4,7 trilyon TL ve 2022 yılında 7,2 trilyon TL oldu.

Mevduat Hacmi %28,6 Büyüdü

Türkiye Bankalar Birliği tarafından 2024 yılına ilişkin “illere göre kredi ve mevduat” verilerine göre, ihtisas kredileri 2024 yılında bir önceki yıla göre %46 artarak 1,2 trilyon TL’ye, ihtisas dışı krediler ise %38,2 artarak 14,3 trilyon TL’ye ulaştı.

Bankalardaki mevduat hacmi 2024 yılında bir önceki yıla göre %28,6 artarak, 2023 yılında 14,2 trilyon TL iken, 2024 yılında 18,3 trilyon TL’ye yükseldi.

İhtisas Kredilerinde Tarım Sektörü Öne Çıktı

Kredi dağılımına ilişkin yapılan incelemede, ihtisas kredileri arasında en yüksek tutarla tarım kredileri yer aldı ve bunu diğer krediler, gayrimenkul kredileri ve turizm kredileri takip etti.

İller Bankası Kredileri 75,8 Milyar TL’yi Geçti

İller Bankası A.Ş., yerel yönetimlerin altyapı ve üstyapı projelerine destek olmak amacıyla krediler sağlamaktadır. 2024 yılında, İller Bankası’nın belediyelere sunduğu krediler toplamda 75,8 milyar TL’ye ulaşırken, bu miktar 2023 yılında 65,1 milyar TL olarak kaydedilmişti.

Related Posts

Bakan Ersoy açıkladı! Türkiye’nin dünya turizminde gücü tescillendi

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UN Tourism) yayımladığı Mayıs 2025 Dünya Turizm Barometresi’ne göre Türkiye, 2024 yılında 56,7 milyon yabancı ziyaretçiyle, dünyada en çok turist çeken ülkeler sıralamasında İtalya’yı geçerek 5. sıradan 4. sıraya yükseldi. Türkiye 2024 yılını toplamda 62.3 milyon ziyaretçiyle kapatmış oldu.

Küresel ekonomideki kırılganlıklar büyüme beklentilerini aşağı çekiyor

Dünya Bankası Başekonomist Yardımcısı ve Beklentiler Grubu Direktörü Ayhan Köse, küresel ekonomideki kırılganlıklar nedeniyle büyüme tahminlerini düşürdüklerini belirterek, kısa vadede fiyat istikrarı, mali disiplin, bütçe açıklarının azaltılması ve borç sorununun kontrol altına alınmasının, orta ve uzun vadede ise yapısal reformlar, beşeri sermaye ile verimliliğin artırılması ve iş ortamının iyileştirilmesinin gerektiğini ifade etti.

Faiz sabit kaldı mevduat yarışı kızıştı: 5 milyon TL’ye 1 ayda 190 bin TL kazanç!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Haziran’da gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit bıraktı. Kurul ayrıca, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 49, borçlanma faiz oranını ise …

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,11 değer kazanarak 9.203,37 puandan tamamladı.

Brent petrolün varili 75,25 dolardan işlem görüyor

İsrail-İran arasındaki savaşın başlaması ile birlikte Brent Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar sürüyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 75,25 dolar oldu.

İran-İsrail çatışması gölgesinde Merkez Bankası kararı: Savaştaki ülkelerde faiz ne durumda?

İran-İsrail çatışması gölgesinde açıklanan TCMB faiz kararı belli oldu. Türkiye’nin yüksek faiz politikası sürerken sıcak çatışma yaşayan ülkelerin çok daha düşük faiz oranları uygulaması ekonomi çevrelerinde şaşkınlık yarattı. Jeopolitik risklerin arttığı dönemde merkez bankası enflasyon beklentilerindeki bozulma sinyallerine karşı temkinli duruşunu koruyor.