ABD – Çin gümrük vergisi anlaşması ne anlama geliyor?

Ateşkes Kararı: ABD ve Çin Gümrük Vergisi Savaşında Adım Attı

Michael Race
BBC News Ekonomi Muhabiri

ABD ve Çin, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında devam eden gümrük vergisi savaşında önemli bir adım attı ve ateşkes kararı aldı. Bu anlaşma, ticaret savaşının tansiyonunu düşürerek birçok ülkeyi de etkileyen bu durumun olumlu bir yöne evrilebileceğini gösteriyor. Peki, bu anlaşmanın sonuçları neler olabilir?

Anlaşma Detayları

ABD ve Çin, Başkan Donald Trump’ın ilk tırmanışının ardından birbirlerine uyguladıkları gümrük vergilerinde indirime gittiklerini doğruladı. Anlaşma, her iki ülkenin 14 Mayıs’a kadar bazı vergileri tamamen iptal etmesini ve diğerlerini 90 günlüğüne askıya almasını içeriyor. Bu durum, ABD’nin Çin’den ithal ettiği mallara uyguladığı ek gümrük vergilerinin %145’ten %30’a, Çin’in ABD’den ithal ettiği bazı mallara uyguladığı ek vergilerin ise %125’ten %10’a düşmesine neden olacak. Ayrıca Çin, ABD’ye kritik minerallerin ihracatı gibi tarife dışı karşı tedbirleri de kaldırdı ancak, opioid uyuşturucu fentanilin ticaretine ilişkin %20’lik vergiyi kaldırmadı.

Anlaşmanın duyurulması, İsviçre’de gerçekleşen görüşmelerin ardından iki ülke arasında ilk kez gerçekleşti ve bu gelişme ticaret savaşının şu ana kadar görülen en olumlu adımı olarak kabul ediliyor. Ancak, gelecek 90 gün sonra neler olacağı belirsiz olsa da, her iki tarafın da görüşmeleri sürdüreceği ve yeni anlaşmalara varabileceği konuşuluyor.

İki Ülke Arasındaki Ticaret Dengesi

ABD ve Çin arasındaki ticaret oldukça geniş bir yelpazede gerçekleşiyor. Soya fasulyesi, ilaç, petrol gibi ürünlerin yanı sıra elektronik, bilgisayar ve oyuncak gibi ürünler de ticaretin önemli kalemlerinden birini oluşturuyor. ABD’nin Çin’den ithal ettiği en büyük kategori akıllı telefonlar olurken, Çin’in ABD’ye en fazla sattığı ürünler elektronik ve oyuncaklar başta olmak üzere geniş bir yelpazeye yayılıyor.

Ticaret savaşının sebep olduğu belirsizlik, özellikle Pasifik Okyanusu üzerinden yapılan mal sevkiyatında bir düşüşe neden olurken, yatırımcılar ateşkesin ekonomik toparlanmayı destekleyeceği umudunu taşıyor ve bu durum bazı büyük nakliye şirketlerinin hisselerinin yükselmesine neden oluyor.

Kazanan Taraf Kim?

Her iki ülkenin siyasetçileri de ateşkesi kendi zaferleri olarak görmeye başladı ve Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Asya Programı Direktörü Janka Oertel’e göre, bu anlaşma hala belirsizlikler barındırsa da, Çin’in psikolojik olarak daha güçlü bir konumda olduğu yorumları yapılıyor. ABD ise, Çin’den ithal ettiği ürünlere uygulanan vergi oranlarının hala yüksek olduğunu savunarak bu durumun ABD için bir kazanç olduğunu belirtiyor.

Sonuç olarak, ABD ve Çin arasındaki ticaret ilişkileri daha dostane bir hale gelmiş gibi görünse de, durumun nasıl gelişeceği ve gelecekte neler olacağı belirsizliğini koruyor. Seyrcerken kalın!

Related Posts

Bakan Ersoy açıkladı! Türkiye’nin dünya turizminde gücü tescillendi

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UN Tourism) yayımladığı Mayıs 2025 Dünya Turizm Barometresi’ne göre Türkiye, 2024 yılında 56,7 milyon yabancı ziyaretçiyle, dünyada en çok turist çeken ülkeler sıralamasında İtalya’yı geçerek 5. sıradan 4. sıraya yükseldi. Türkiye 2024 yılını toplamda 62.3 milyon ziyaretçiyle kapatmış oldu.

Küresel ekonomideki kırılganlıklar büyüme beklentilerini aşağı çekiyor

Dünya Bankası Başekonomist Yardımcısı ve Beklentiler Grubu Direktörü Ayhan Köse, küresel ekonomideki kırılganlıklar nedeniyle büyüme tahminlerini düşürdüklerini belirterek, kısa vadede fiyat istikrarı, mali disiplin, bütçe açıklarının azaltılması ve borç sorununun kontrol altına alınmasının, orta ve uzun vadede ise yapısal reformlar, beşeri sermaye ile verimliliğin artırılması ve iş ortamının iyileştirilmesinin gerektiğini ifade etti.

Faiz sabit kaldı mevduat yarışı kızıştı: 5 milyon TL’ye 1 ayda 190 bin TL kazanç!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Haziran’da gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit bıraktı. Kurul ayrıca, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 49, borçlanma faiz oranını ise …

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,11 değer kazanarak 9.203,37 puandan tamamladı.

Brent petrolün varili 75,25 dolardan işlem görüyor

İsrail-İran arasındaki savaşın başlaması ile birlikte Brent Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar sürüyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 75,25 dolar oldu.

İran-İsrail çatışması gölgesinde Merkez Bankası kararı: Savaştaki ülkelerde faiz ne durumda?

İran-İsrail çatışması gölgesinde açıklanan TCMB faiz kararı belli oldu. Türkiye’nin yüksek faiz politikası sürerken sıcak çatışma yaşayan ülkelerin çok daha düşük faiz oranları uygulaması ekonomi çevrelerinde şaşkınlık yarattı. Jeopolitik risklerin arttığı dönemde merkez bankası enflasyon beklentilerindeki bozulma sinyallerine karşı temkinli duruşunu koruyor.