Türkiye’de koza üretiminin 100 tonu aşması bekleniyor

Türkiye’de Koza Üretimi 2024 Yılında Arttı

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelinde 2023’te 78 ton olan koza üretimi, 2024’te 85 tona yükseldi. Bu artışla birlikte, 2024 yılında 1631 aile gelir elde etti.

Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KOZABİRLİK) Genel Müdürü Mustafa Çakır, koza üreticilerine sağlanan desteklemelerin son yıllarda arttığını belirtti. Kilogram başına 1000 lira destek verilen üreticilere, kadın ve 40 yaş altındaki genç üreticilere ise 1400 lira destek sağlandığını vurguladı.

Çakır, desteklerin artmasıyla birlikte son 2 yılda üretimin de arttığını söyledi. “Türkiye genelinde 2022’de 69 ton olan üretim, 2023’te 78 ton, 2024 yılında ise 85 tona yükseldi. Bu yıl da 100 tonun üzerinde bir üretim bekliyoruz” şeklinde konuşan Çakır, bölgesel düşüşlere rağmen üretim hedeflerine ulaşmayı planladıklarını dile getirdi.

Üretim seviyelerini yükseltmeyi amaçladıklarını belirten Çakır, Türkiye genelindeki ipek ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini ifade etti. Bunun yanı sıra, el sanatları alanında kullanılan kozalar için üretimin bir kısmını ayırdıklarını da ekledi.

Üreticilere verilen tohum desteğine dikkat çeken Çakır, 2024 yılında 4 bin 491 kutu tohum desteği sağlandığını ve ödemelerin eylül ayında yapıldığını belirtti. Üretim sezonunun farklı bölgelerde farklı zamanlarda başladığını aktaran Çakır, Kozabirlik’in Türkiye genelindeki 5 kooperatifiyle ücretsiz hizmet sunduğunu sözlerine ekledi.

Üretim Süreci ve Teknik Destek

İpek böceğinin beslenme alışkanlıklarına değinen Çakır, üreticilere dut fidanı takviyelerinin yapıldığını ve teknik destek sağlandığını açıkladı. Üreticilere ipek böceği yumurtalarını kuluçkaya yatırarak teslim ettiklerini belirten Çakır, üretim sürecini detaylı bir şekilde aktardı.

Her bir kutuda 20 bin larva bulunduğunu ve bu larvaların beslenmesi için 500-600 kilogram dut yaprağına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Çakır, koza veriminin 30-40 kilogram olduğunu söyledi. Üretim alanlarının zirai ilaçlamalardan uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Çakır, üreticilere verilen teknik destek sayesinde kaliteli bir üretim yapıldığını dile getirdi.

Related Posts

Türk mobilya devi satılıyor! Belirlenen rakam dudak uçuklattı

İstiklal Mobilya için muhammen bedel 12,5 milyar TL olarak belirlendi. İhale tarihi ise 30 Eylül 2025 oldu. MUHAMMEN BEDEL 12,5 MİLYAR TL OLARAK AÇIKLANDI Türkiye genelinde faaliyet gösteren dev mobilya firması İstikbal Mobilya, açık artırma yoluyla …

Baykar en fazla ihracat yapan 10 firmadan biri oldu

Son 4 yıldır savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olan Baykar, 2023’te elde ettiği başarıyı tekrarlayarak 2024’te de Türkiye’deki tüm sektörlerde en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 firmadan biri oldu.

DİSK-AR verileri yayımladı: İşsizlikte son 11 yılın en kötü ikinci dönemi!

DİSK-AR’ın yayımladığı yeni rapor, geniş tanımlı işsizliğin vahim seviyelere ulaştığını ortaya koydu. TÜİK verileriyle arasındaki büyük fark dikkat çekti.

Başvurular başlıyor: O şartı sağlayana 4 bin Euro maaş!

TÜBİTAK, yurtdışında çalışan araştırmacıları Türkiye’ye çekmek için yeni bir program başlattı. Program, bilim insanlarına mali destek ve akademik fırsatlar sunacak.

Karpuzu 2 liraya satamayan çiftçi isyan etti: Tövbeler olsun, bir daha ekmem

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçi Soner Cankurt, ektiği karpuzun tarlada kaldığını belirterek, “Maliyetler 3-4 katına çıktı. Raflarda kilosu 20 lira, biz 2 liraya satamıyoruz. Bir daha karpuz ekmeyeceğim, tövbeler olsun. Çiftçiliği bırakıyoruz …

Merkez Bankası faiz kararında kritik viraj: CHP davası ve enflasyon belirsizliği

Anka Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan, Haziranda politika faizini yüzde 46’da sabit tutan Merkez Bankası’nın (MB) 24 Temmuz’daki toplantıda faizi indireceği beklentisi yüksek. Yıllık enflasyonun yüzde 35’e gerilemesine karşılık faizin yüzde 46’da …