‘Büyük Öğretmen Yürüyüşü’ sürüyor; sendika sözcüsü Fatih Özbek: Hedefimiz taban maaş, süresiz sözleşme ve özlük haklarımız!

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Taleplerini Dile Getirmek İçin Ankara’ya Yürüdü

Mehmet Duran Boztepe / T24 Ankara

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (ÖSÖS), taban maaş, sözleşme güvencesi, işkolu düzenlemesi ve özlük haklarına ilişkin taleplerini duyurmak için dün saat 15.00’te Kadıköy’den Ankara’ya yürüyüş başlattı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Ankara Sözcüsü Fatih Özbek, özel sektörde çalışan öğretmenlerin çalışma koşullarını ve taleplerini T24’e anlattı.

“Taban Maaş Tarikat ve Cemaat Okulları Kârı İçin Kaldırıldı”

Özel sektörde çalışan öğretmenlerin aldıkları maaşlar için belirli bir standart olmadığını ve çok sayıda öğretmenin her ders için 100 lira aldığını belirten Özbek, “Sendikamız kurulduğu günden beri ilk söylemimiz de taban maaştı. Taban maaş 2014 yılına kadar zaten var olan bir sistemdi. Taban maaş okullarının kalkmasının sebebi ise tarikat ve cemaat okullarının daha yüksek kâr elde edebilmesini sağlamak. Uygulamanın o zaman kalkmasını sağlayan müsteşar bugün Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin” diye konuştu.

Özbek, bazı özel eğitim kurumlarında “maaş iyileştirmesi” yapıldığını ancak ücretlerin buna rağmen yetersiz kaldığını vurgulayarak, öğretmenlerin çalışma koşullarını şu ifadelerle anlattı:

“Sektör içerisinde çalışan öğretmenlerin tamamı birbirinden çok büyük farklara sahip ücretlere çalışıyor. Kimi öğretmen ders saati bazlı ücretle çalışıp günlük asgarî ücretin bile altında ücretle yaşamına devam etmeye çalışıyor. Çocukların emanet edildiği öğretmenlerin ‘asgarî taban maaş’ uygulaması ile emeğinin karşılığını alabilmesi hedefleniyor”

“Tek Sözleşme ile Üç Farklı Yerde Çalışıyoruz”

Özbek, öğretmenlerle yapılan sözleşmelere iş verenlerin uymadığına dikkat çekerek, “İşe ilk başladığımda ünlü bir üniversite adıyla kurulmuş bir kursta çalıştım. Yaptığım sözleşme bir şubesi için geçerliyken beni üç farklı şubesinde çalışmaya zorladı, yemeğimi yolda yiyip derslere giriyordum” dedi.

“İşveren Sözleşmeyi 10 Ay ile Sınırlı Tutarak Öğretmenin Kıdem Tazminatını Engelliyor”

Özel sektörde çalışan öğretmenlerin sözleşmelerinin sınırlı süreler için geçerli olduğunu vurgulayan Özbek, “10 ay sona erdikten sonra işveren öğretmen ile çalışmama hakkına sahip. Sözleşmenin 10 ay ile sınırlı olmasının sebebi ise kıdem tazminatı hakkını kazanmak için en az aralıksız 1 yıl çalışıyor olmak. İş veren sözleşmeyi 10 ay ile sınırlı tutarak özel sektörde çalışan bir öğretmenin kıdem tazminatı hakkı elde etmesini engelliyor” dedi.

Özel sektörde çalışan öğretmenlerin maaşlarının yanında özel eğitim kurumlarının ücretlerine de değinen Özbek, “Mevcut ekonomik durum ile eğitim ücretleri el yakar duruma geldi. Özel eğitim kurumlarında hem kitap hem kıyafet hem de okul, dershane ücretleri ile veliler soyuluyor” diye konuştu.

“Maaş Yetersiz, Zamanında Ödenmiyor”

Özel eğitim kurumlarında çalışan çok sayıda öğretmenin, maaşlarının en az bir ayının eğitim öğretim yılı sona erene kadar ödenmediğine dikkat çeken Özbek, “aldığımız ücretler yaşama gayemizi sürdürmemiz için bile yeterli değil, üzerine bir de patronlar öğretmenin kötü iş koşullarından dolayı istifa etmesini engellemek için maaşlarımızı içeride bırakıyor” ifadelerini kullandı.

“Öğretmenlere Bayram, Tatil Yok”

“Devlet Kendi Eli ile Vatandaşını Özel Okullara Yönlendiriyor”

Özel Öğretmenler Sendikası üyesi bir öğretmenin çocuğunu devlet kreşine yazdırmak için 7 bin lira ödediğini söyleyen Özbek, “Veliler çocukları daha iyi eğitim alsın diye devlet okullarına da para veriyor. Devlet kendi eli ile vatandaşını özel okullara yönlendiriyor” diye konuştu.

Özel sektörde çalışan öğretmenlerin maaşlarının yetersiz olduğunu vurgulayan Özbek, “Sendikal mücadele ile bir özel okulda çalışan öğretmenlerin maaşının, o günün asgari ücreti olan 5 bin 500 liradan 85 bin liraya çıkmasını sağladık. Bu da sendikalaşmanın önemini gösteriyor” ifadesini vurguladı.

Related Posts

İngilizce Yeterlik Sınavı başvuruları başladı mı? e-TEP ne zaman yapılacak?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Elektronik İngilizce Yeterlik Sınavı (e-TEP) uygulamasının ne zaman gerçekleşeceği merak ediliyor. Peki, İngilizce Yeterlik Sınavı başvuruları başladı mı? e-TEP ne zaman yapılacak?

Orman yangınları son dakika haberleri 2025 | Bursa, İzmir, Sakarya, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Muğla, Antalya’daki orman yangınları söndürüldü mü? OGM duyurdu! Kontrol altına alınan ve devam eden orman yangınları!

Türkiye’nin 7 ilinde çıkan orman yangınlarında son dakika gelişmeler gelmeye devam ediyor. Bursa, İzmir, Sakarya, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Muğla, Antalya’da çıkan orman yangınları rüzgarın etkisiyle büyüyerek ilerledi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’de sadece bugün 67 yangın çıktığını belirterek aktif 4 yangından 3’ünde kontrolün sağlandığını, Bilecik-Sakarya sınırındaki yangının devam ettiğini söyledi. Diğer yandan Sakarya’nın Taraklı ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın Bilecik tarafına sıçradı. İzmir’in Bornova ilçesindeki yangında ise bir mahalle tahliye edildi. Peki, orman yangınları devam ediyor mu, söndürüldü mü? Bursa, İzmir, Sakarya, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Muğla, Antalya’daki orman yangınları kontrol altına alındı mı? İşte, orman yangınlarında son durum bilgisi.

HAZİRAN AYI ÖĞRETMEN SEMİNERLERİ || Öğretmen seminerleri ne zaman bitiyor, kaç gün sürecek? Yaz dönemi öğretmen seminerleri online mı, yüz yüze mi?

Haziran dönemi öğretmen seminerleri takvim bilgisi, mesleki çalışma programına katılacak eğitimciler tarafından sorgulanıyor. Okullar 20 Haziran 2025 Cuma günü kapandı. Okulların ardından da öğretmenler için mesleki gelişim seminerleri gerçekleştirilecek. Eğitimcilerin mesleki becerilerini geliştirmek, yeni müfredat değişikliklerini öğrenmek ve yenilikçi eğitim yöntemlerini keşfetmek amacıyla gerçekleştirilen bu seminerler, öğretmenlerin yaz tatili planlarını ve mesleki hazırlıklarını doğrudan etkiliyor. Peki Öğretmen seminerleri ne zaman, nasıl yapılacak? Yaz dönemi öğretmen seminerleri online mı, yüz yüze mi? İşte ayrıntılar…

Resmi Gazete kararları 20 Haziran 2025 | Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? HSK kararı yayınlandı!

Bugünkü Resmi Gazete kararları 20 Haziran 2025 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı atama kararları, yönetmelikler, tebliğler ve AYM kararlarının yer aldığı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçim hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Kararı yer aldı. Buna göre HSK eski üyeleri Mehmet Akif Ekinci, İbrahim Kolcu ve Dr. Ömer Faruk Yıldırım Yargıtay Üyeliğine HSK eski üyesi Halil Koç ise Danıştay Üyeliğine seçildi. Ayrıca akademik personel alımı ve kamu memur alımı ilanları da Resmi Gazete’de yer aldı. Peki, bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? İşte, 20 Haziran Resmi Gazete kararları ve ayrıntılar.

Yaz Kur’an kursu kayıt dönemi başladı! 2025 yaz dönemi Kur’an kursları ne zaman başlayacak?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın her yıl milyonlarca çocuk ve gencin Kur’an-ı Kerim öğrenme yolculuğuna katıldığı 2025 Yaz Kur’an Kursları için kayıt dönemi resmen başladı! “Her Yaz Yeni Bir Heyecan: Cami, Çocuk ve Kur’an” sloganıyla düzenlenecek kurslar, tüm öğrencileri camilere ve Kur’an kurslarına davet ediyor. Kayıtlar, yüz yüze ve online olarak yapılabilecek. Peki, 2025 Yaz Kur’an Kursları ne zaman başlayacak? Kayıtlar nasıl ve nereden yapılır?

Belediye başkanı vefat ederse yerine kim gelir? Belediye başkanı ölürse seçim olur mu?

Türkiye’de belediye başkanının vefat etmesi durumunda yerine kimin geçeceği ve yeni bir seçim yapılıp yapılmayacağı, vatandaşlar tarafından sıkça merak edilen bir konu. 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre, belediye başkanının ölümü halinde belediye meclisi tarafından yeni bir başkan seçiliyor. Peki, bu süreç nasıl işliyor? Belediye başkanı vefat ederse yerine kim gelir? Belediye başkanı ölürse seçim olur mu?