Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla

Covid-19 Aşıları ve Kalp Krizi Riski

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, ani kalp krizi vakalarının, Covid-19 aşıları ve kalp-damar sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik uyarılarda bulundu. İngiltere ve İsrail’de yapılan uzun vadeli çalışmalar, aşı olan ve olmayan bireylerin karşılaştırıldığı sonuçlar ortaya koydu. Aşı olmayan bireylerde pıhtılı hastalık oranı, aşı olanlara göre 3 kat daha fazla.

Prof. Dr. Özlü, halk arasında Covid-19 aşıları ile kalp krizi arasında bir ilişki olup olmadığına dair endişelerin olduğunu belirtti. Yapılan uzun vadeli araştırmalar, aşı olan ve olmayan grupların karşılaştırılması sonucunda, aşıların pıhtı ile ilişkili kalp-damar, beyin-damar ve toplardamar sistem hastalıklarından koruyucu olduğunu gösterdi.

“AŞILANMAMAK DAHA BÜYÜK BİR RİSK”

Özlü, aşı olmamanın beraberinde getirdiği riskin çok yüksek olduğunu vurgulayarak, yapılan araştırmaların Covid-19 geçirenlerde pıhtı ile ilişkili hastalıkların arttığını gösterdiğini söyledi. Geniş kapsamlı çalışmalar, aşı ile ilgili spekülasyonların geçersiz olduğunu ortaya koyuyor.

“OBEZİTE VE SİGARA BAŞLICA RİSK FAKTÖRLERİ”

Özlü, günlük yaşamda obezite, sigara kullanımı ve diğer risk faktörlerinin hastalıkların ortaya çıkma sürecinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Hareketsizlik, beslenme bozukluğu, stres ve genetik faktörlerin de pıhtılı hastalıkların gelişiminde etkili olduğunu ifade etti. Obezite ve sigara kullanımının riski artıran başlıca faktörler olduğunu sözlerine ekledi.

Related Posts

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Sağlık Bakanlığı: Boy-kilo ölçümü yapılan kişilerin yüzde 64,4’ünün sonucu normal kilo sınırının üzerinde

Sağlık Bakanlığı tarafından, fazla kilolulukla mücadele ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan “İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında, 10-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında yapılan ölçümlere ilişkin ilk iki haftalık veriler açıklandı. Kampanya çerçevesinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişiye boy ve kilo ölçümü yapıldı.

‘Deri kanseri, vücudumuzda en yaygın olarak görülen kanser türüdür’

Deri kanserinin vücutta en yaygın olarak görülen kanser türü olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Haydar Yöndem, “Her kanser türünde olduğu gibi deri kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır” dedi.

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir